Kikiriki bi mogao postati važno oružje u borbi protiv srčanoga udara, pokazuju rezultati posljednjeg istraživanja. Grickanje kikirikija ili jedenje maslaca od kikirikija najmanje pet puta tjedno može prepoloviti rizik od srčanoga udara. Otkriveno je da kikiriki snižava kolesterol, spriječava upale i poboljšava stanje krvnih stanica oko srca.
U razdoblju od 22 godine znanstvenici s Harvarda promatrali su 6 tisuća žena s dijabetesom tipa dva, koji povećava rizik za srčani i moždani udar. Te žene imale su poseban režim prehrane, a svake dvije do četiri godine ispunjavale su upitnike o načinu prehrane.
Kada su znanstvenici usporedili rezultate, otkrili su da su žene koje su jele kikiriki bile zaštićenije od srčanih i moždanih udara. Iznenađenje je što je rizik smanjen za čak 44 posto.
‘Iznimno je korisno u prehranu staviti i kikiriki jer smanjuje kolesterol i pomaže zdravlju. Naravno, i kikiriki treba konzumirati u umjerenim količinama. Svakoga dana pomalo i nikako ne pretjerivati jer to neće donijeti ništa dobro organizmu’, istaknula je znanstvenica Ellen Mason.