PORIJEKLO I BOTANIČKE ČINJENICE
Pinto grah je zapravo vrsta graha na koju se prvu pomisli prilikom spominjnja namirnice “grah”, a razlog tome je njegova velika upotreba i rasprostranjenost. Uz crveni, crni i bijeli grah, pinto grah se koristi najčešće.
Riječ “pinto” po kojoj je grah dobio ime znači naslikan ili istočkan, što zapravo opisuje izgled graha prije kuhanja. Pinto grah ima šaren izgled točnije tamnije crvenkasto smeđe mrlje na svjetlije smeđoj do bež podlozi. Zajedno s drugim vrstama u Europu je dospio u 15. stoljeću.
NUTRITIVNI SASTAV
Pinto grah je odličan izvor dijetalnih vlakana i proteina. On sadrži dobre količine vitamina B1 i B9 (folna kiselina). Također je dobar izvor magnezija, mangana, fosfora, kalija, bakra i željeza.
UPOTREBA
Kada je kuhan, pinto grah gubi svojstveni šareni izgled i prelazi u smećkasto ružičastu nijansu. Obično se poslužuje uz rižu, a ponekad i tjesteninu, no najčešće se jede u obliku variva. Također se koristi kao sastavni dio raznih juha, salata i složenaca. Na tržištu je dostupan u sušenom i konzerviranom obliku.
Izvor: http://www.vegicept.com/sastojak/pinto-grah