Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Zašto da koristite kurkumu ?
- Posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina.
- Kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast.
- Sprječava rast raka dojke.
- Sprječava melanom i navodi već postojeće ćelije melanoma da izvrše samoubistvo.
- Smanjuje rizik od dječije leukemije.
- Čisti jetru na prirodan način.
- Kurkuma sprečava i usporava napredak Alzhajmerove bolesti (uklanja naslage amiloidoze u mozgu).
- Može da spriječi pojavu metastaze kod nekih različitih formi karcinoma.
- Prirodni je lijek protiv bolova.
- Regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,
- Već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije.
- Zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume.
- Istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični.
- Kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu.
- Potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti.
- Pojačava djelovanje kemoterapijskog lijeka Taxol (Paclitaxel) i smanjuje nuspojave.
- U toku su obećavajuće studije o djejstvu kurkume na rak gušterače.
- Pokazano je da zaustavlja rast novih krvnih sudova kod tumora.
Način upotrebe kurkume:
Savjetuje se korištenje 1-3gr kurkume dnevno. Ovo je otprilike 1/3 jušne žlice. Djejstvo je jače ako se kombinuje sa crnim biberom. Vrlo jednostavan način da svoje jelo nutritivno obogatite je da pospete malo kurkume po obroku od cvjetače, kupusa, kelja ili slično. Kurkuma se dobro slaže i s lukom. Koristi se za začinjavanje i bojanje salatnih preljeva. Za juhe, umake i rižu dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuhanja.