PORIJEKLO I BOTANIČKE ČINJENICE
Chia sjemenke su sve popularnija superhrana. Chia je puna vitamina, minerala, vlakana i proteina. Ona poboljšava rad crijeva, smanjuje rizik od osteoporoze. Dobra je za srce i krvne žile i usporava proces starenja.
Što je sadržano u chia sjemenkama, što ih čini tako zdravim?
• Omega-3 masne kiseline: Chia sjemenke sadrže najveći postotak omega-3 masnih kiselina koje se mogu naći u prirodnim proizvodima. To nije puno drugačije od sjemenki lana, oko 2 grama po žlici (nasuprot 1,8 grama u sjemenkama lana).
• Vlakna: Chia sjemenke sadrže oko 25 posto više vlakana nego laneno sjeme. Vlakna održavaju nizak šećer u krvi, a vama daje duže osjećaj sitosti.
• Antioksidansi: nažalost starenje je nešto što ne možemo zaustaviti. Kako god pogledate, ovisi o količini “slobodnih radikala” u vašem tijelu. Budući da oni daju starenje, antioksidansi ih čine “bezopasnim”. Borovnice su glavni izvor antioksidansa, ali Chia sjemenke ih imaju 30% više!
• Proteini: Ako se aktivno bavite sportom, proteini su vrlo važni. Chia sjemenke su izvor biljnih proteina.
• Minerali: U Chia sjemenkama je šest puta više kalcija nego u mlijeku (protiv osteoporoze), 15 puta više magnezija nego u brokuli (anti-stres) i tri puta više željeza nego špinat (daje energiju).
UPOTREBA
Chia sjemenke mogu se miješati u salatama ili smoothie napicima, sokovima, mješavinama pahuljica i žitarica. Chia sjemenke nemaju ukusa pa se mogu miješati u svim vrstama čorbi. Važno je da sjemenke stavite tek nakon kuhanja. Maksimalna dnevna preporuka: 15 grama.
3x više željeza nego špinat
6x više Kalcija nego mlijeko
8x više Omega-3 nego losos
15x više Magnezija nego brokula
25x više vlakana nego sjemenke lana
OPREZ! Osobe koje koriste lijekove koji razrjeđuju krv, moraju biti oprezne sa korištenjem Chia sjemenki. U kombinaciji sa lijekovima može doći do unutarnjeg krvarenja.
Chia sjemenke možete naći u prodavnicama zdrave hrane širom BiH.