10 nov 2019

10 nov 2019

Bezglutenski hljeb

Kategorija: Super hrana

Bezglutenski hljeb

Sastojci za pripremu

  • 1 šoljica sjemenki suncokreta
  • 1/2 čaše sjemenki bundeve
  • 1/2 čaše susama
  • 1 i 1/2 čaša zobenih pahuljica
  • 3 kašike samljevenih sjemenki lana
  • šaka oraha, badema, lješnjaka
  • 3 kašikice psyllium praha (ako se stavljaju ljuskice, tada staviti 4 kašikice)
  • 2/3 žlice himalajske soli
  • 2 čaše vode
  • (opcionalno 2-3 kašike rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca)

Priprema

  1. Za početak sjemenke lana usitnimo do brašnaste strukture.
  1. Potom ubacimo sjemenke bundeve, suncokreta, te orahe, bademe i lješnjake u sjeckalicu te vrlo kratko ih usitnimo. To se može također raditi i nožem, no sjeckalica ipak ubrzava cijeli proces.
  1. Zatim pomiješamo sve suhe sastojke u jednoj posudi. Ukoliko imate silikonski kalup za pečenje hljeba, možete odmah sve sastojke miješati u njemu.
  1. U suhu smjesu dodamo 1 čašu vode (i maslac ili ulje, ako se odlučite za to). Potom smjesi postepeno dodajemo ostatak vode i miješamo. Smjesa mora biti mekana, no istovremeno kompaktna i čvrsta.
  1. Ako ste radili u silikonskom kalupu, tada sve što morate je zagladiti smjesu, pokriti ju s krpom i ostaviti da odstoji par sati kako bi sve omekšalo. Ako niste radili u silikonskom kalupu, tada jednostavno smjesu pokrijete i ostavite da odstoji u posudi bar 2 sata ili preko noći. Ovo radimo kako bi sjemenke omekšale i kako bi se mogli iskoristiti svi dobri nutrijenti iz njih.
  1. Prije pečenja treba smjesu premjestiti u kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje te ju također zagladiti.
  1. Smjesa se peče 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon toga izvadite kruh iz kalupa te ga preokrenete na drugu stranu i ostavite da se tako peče još idućih 40 minuta.

Recept preuzet sa: https://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/zdravi-recepti/recept-za-zdravi-kruh-bez-glutena