Sastojci za pripremu
- 1 šoljica sjemenki suncokreta
- 1/2 čaše sjemenki bundeve
- 1/2 čaše susama
- 1 i 1/2 čaša zobenih pahuljica
- 3 kašike samljevenih sjemenki lana
- šaka oraha, badema, lješnjaka
- 3 kašikice psyllium praha (ako se stavljaju ljuskice, tada staviti 4 kašikice)
- 2/3 žlice himalajske soli
- 2 čaše vode
- (opcionalno 2-3 kašike rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca)
Priprema
- Za početak sjemenke lana usitnimo do brašnaste strukture.
- Potom ubacimo sjemenke bundeve, suncokreta, te orahe, bademe i lješnjake u sjeckalicu te vrlo kratko ih usitnimo. To se može također raditi i nožem, no sjeckalica ipak ubrzava cijeli proces.
- Zatim pomiješamo sve suhe sastojke u jednoj posudi. Ukoliko imate silikonski kalup za pečenje hljeba, možete odmah sve sastojke miješati u njemu.
- U suhu smjesu dodamo 1 čašu vode (i maslac ili ulje, ako se odlučite za to). Potom smjesi postepeno dodajemo ostatak vode i miješamo. Smjesa mora biti mekana, no istovremeno kompaktna i čvrsta.
- Ako ste radili u silikonskom kalupu, tada sve što morate je zagladiti smjesu, pokriti ju s krpom i ostaviti da odstoji par sati kako bi sve omekšalo. Ako niste radili u silikonskom kalupu, tada jednostavno smjesu pokrijete i ostavite da odstoji u posudi bar 2 sata ili preko noći. Ovo radimo kako bi sjemenke omekšale i kako bi se mogli iskoristiti svi dobri nutrijenti iz njih.
- Prije pečenja treba smjesu premjestiti u kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje te ju također zagladiti.
- Smjesa se peče 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon toga izvadite kruh iz kalupa te ga preokrenete na drugu stranu i ostavite da se tako peče još idućih 40 minuta.
Recept preuzet sa: https://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/zdravi-recepti/recept-za-zdravi-kruh-bez-glutena