14 dec 2014

14 dec 2014

Quinoa

Kategorija: Dobro je znati

Quinoa

Quinoa (kvinoa) sjemenke koje nalikuju žitaricama. Sve su popularnija superhrana. Najčešće se koriste kao zamjena riže i couscous-a (kuskus).

Zdravstveni učinci:

Quinoa je izvor proteina i minerala, bakra i magnezija. Quinoa sadrži vlakna, vitamine iz B skupine, vitamin E i željezo.

Quinoa je bez glutena. Osobe sa celijakijom ne podnose gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama. Budući da quinoa nije žitarica, ne sadrži gluten.

Quinoa je pseudo žitarica, ali Quinoa sadrži više proteina nego bilo koje druge žitarice, riža, tjestenina i krumpir. Biološka kvaliteta (BQ) proteina u quinoa-i je nadprosječna. Visoko kvalitetne bjelančevine quinoa-e osiguravaju pravu kombinaciju aminokiselina. Bjelančevine quinoa-e sadrže aminokiseline koje tijelo samo ne može proizvesti. Quinoa sadrži više bjelančevina od mlijeka, mesa, pšenice ili kukuruza.

Quinoa sadrži mnogo hranljivih vlakana, više od riže, tjestenine i krompira. Quinoa je u usporedbi s ostalim žitaricama bogatija vitaminima i mineralima poput željeza, kalcija, fosfora, te vitamina E i vitamina B.

Quinoa ima nizak glikemijski indeks.
Quinoa ima nizak glikemijski index, što znači da se quinoa ugljikohidrati razlažu polako. Šećer iz ugljikohidrata u quinoa se znači postupno otpušta u krvotok. Time se smanjuju oscilacije razine šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom je bolja za zdravlje, pruža više trajne energije, te smanjuje proizvodnju tjelesne masti.

Način pripreme:

kvinoa_mala  Quinoa kvinoa malaNačin pripreme quinoa-e je sličan pripremi riže.
U 1ltr ključale vode doda se 1/2kg quinoa-e koju ste prethodno isprali vodom. Smanjiti na laganu temperature i poklopiti posudu poklopcem. Nakon 6minuta promiješati I ostaviti još 6 minuta. Nakon toga provjeriti da li je quinoa kuhana, iscijediti ostatak vode I podati so po želji.
Quinoa je kuhana kada se na zrno izgleda kao da se malo slovo “c” formiralo oko njega.

Quinoa sa mješavinom začina

Prokuhati 1lt vode sa mješavinom suhih začina ili kockom za juhu.
Istopiti 50gr putera i dodati oko 150-200ml maslinovog ulja. Isjeckati sitno luk i bijeli luk i propržiti na ulju i puteru. Dodati ispranu quinoa-u i dobro promijesati. Dodati vodu sa začinom koju ste prije pripremili. Ostaviti 10min na laganoj vatri da kuha. Promijesati, smanjiti na najnižu temperaturu i ostaviti jos 6-7 minuta. Servirati sa uprženim sjemenkama bundeve i suncokreta, dodati prokuhano povrće i Vaš obrok je spreman.