21 dec 2014

21 dec 2014

Konoplja

Kategorija:

Konoplja

Sjeme konoplje ima orašasti ukus i bogato je Omega 3. Porcija od 30grama daje potrebnu dnevnu količinu Omega 3. Sjeme konoplje koje se koristi u ljudskoj prehrani je od muške konoplje (Cannabi sativa L). Muška konoplja ne sadrži THC ili u vrlo niskom koncentracijama pa se može sigurno koristiti.

Sjeme konoplje je osobito popularno kod žena starijih od četrdeset. Konopljino sjeme je vrlo koristno za endokrini sustav tj. hormonalni balans. Ako ste (bili) u menopauzi sjeme konoplje će Vam pomoći da ste u formi. Štoviše konopljino sjeme vrlo je dobro za vaše raspoloženje, jer je korisno za tzv. hormon sreće serotonin.

Konopljino sjeme je jako bogato zdravim proteinima. Proteini iz konoplje sadrže različite aminokiseline, zbog čega je konopljino sjeme kompletan izvor proteina. Ovi proteini su vrlo slični proteinima iz našeg tijela. Konopljino sjeme je lako probavljivo i super zdravo.

konoplja_mala  Konoplja konoplja mala

Pored toga konopljino sjeme sadrži puno vlakana. Vlakna su vrlo važna za probavni sustav. Dovoljan unos vlakana održava crijeva u dobroj kondiciji.

“Konoplja djeluje blagotvorno ne samo na staničnoj već i na podstaničnoj razini našeg tijela, čime se aktivira imunološki sustav i počinje proces samoizlječenja. Redovita konzumacija proizvoda iz konoplje sprječava razvoj kardiovaskularnih i srčanih bolesti, utječe na smanjenje visokog tlaka, olakšava tegobe dijabetesa, djeluje protuupalno, pomaže kod svih tegoba sa kožom (neurodermitis, psorijaza, akne, svrbež, sporo zacjeljivanje rana), pomaže bržem obnavljanju sluznice (oči, usta, ulkus želuca), ublažava simptome i bolove kod artritisa, usporava razvoj autoimunih bolesti, snižava loš kolesterol, pomaže kod problema sa živčanim sustavom… popis je podugačak, a djelovanje je dvostruko dokazano: suvremenim znanstvenim metodama, ali i tisućama godina primjene.
Današnji sjedilački način života doveo je do eksponencijalnog rasta problema sa probavom (opstipacija, lijena crijeva). Sjemenke i proteini iz konoplje sadrže visok postotak netopivih vlakana (čak 60%!). Samo 2-3 žlice sjemenki dnevno (uz salatu, gotovi obrok ili samostalno) stimulirati će probavni sustav već nakon nekoliko dana. Uz to, redovita i duža konzumacija neagresivno i prirodnim putem uklanja prekomjerni plak u crijevima (sjemenke konoplje su prirodni ekvivalent danas popularne hidrokolon terapije).” (izvor: www.naturala.hr)

Upotreba: Možete ju koristiti kroz jogurt, svježi sir ili u smoothie-ju. Dodajte ju Vašem smoothie-ju u blender, salati ili toplom obroku. Također možete ju samljeti u prah i pomiješati u pripremi kruha, kolača ili torte.