7 apr 2015

7 apr 2015

Oljušteni proso

Kategorija: Dobro je znati

Oljušteni proso

Proso, porijeklom iz Azije, postaje sve popularnija žitarica i na području Europe zbog svojih prehrambenih vrijednosti. Bogat je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe.

Zbog znatnih količina vitamina (E, provitamin A, vitamin B, niacin) proso efikasno uljepšava ten, kožu i nokte.

Ljekovita svojstva

Proso liječi kardiovaskularna oboljenja, arterosklerozu, bolesti organa za varenje, pročišćava kožu, smanjuje rast bakterija u ustima. Najbolja je žitarica protiv prekomjernog rasta kandide (Candida albicans), dobro je za dijareju (tostirati proso prije kuhanja), protiv povraćanja (supa od prosa), za probleme sa varenjem i dijabetes. Da bi se sprečila jutarnja mučnina idealna je supa od prosa. Ojačava bubrege, slezenu i pankreas.Pomaže kod prevencije pobačaja

Način pripreme

Prije svakog kuhanja, bitno je da proso isperete, jer će se tako manje pjeniti tokom kuhanja.

Osnovni recept za pripremu prosa je vrlo jednostavan i sličan riži. Isperite jednu količinu prosa, sipajte u šerpu te prelijte sa dvije količine hladne vode, posolite i kuhajte dok ne provrije. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte polupoklopljeno bez miješanja oko 15 minuta. Kada sva voda ispari, proso rastresite kineskim štapićem ili tankim nožem, te ostavite otklopljeno da se ohladi. Ovako pripremljeno proso je zdrav i jednostavan prilog uz meso, tofu, povrće.