31 mar 2015

31 mar 2015

Amaranth

Kategorija: Dobro je znati

Amaranth

Amaranth, štir ili rumenika potiče od latinske riječi Amaranthuns i znači besmrtan (onaj koji ne može uvenuti). Enorman je izvor dijetalnih vlakana, proteina te velikog broja minerala, prije svega željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana.

S obzirom na nivo željeza koji sadrži, kod amarantha je moguće jesti i listove, i to pripremljene kao povrće (poput naše blitve). Međutim, on se u većini zemalja najviše koristi kao žitarica. Jedna je od relativno novijih žitarica koje postaju sve popularnije zbog svojih hranjljivih sastojaka.

Izgledom je sličan prosu, s obzirom da su mu sjemenke sitne i blijedozlatne boje.

Ljekovitost amarantha

Amaranth sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice te vrijedne aminokiseline. S obzirom da ne sadrži gluten to ga čini izuzetno pogodnim za osobe preosjetljive na gluten.

amarath-2  Amaranth amarath 2

Korištenje amarantha se preporučuje ukoliko planirate trudnoću, jer zbog izobilja folne kiseline, ova žitarica potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.

Amaranthom se pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje.

Dakle, amaranth je preporučljiv jer normalizira visoki tlak i holesterol, pomaže kod anemije i pothranjenosti, jača koštani sistem, poboljšava probavu, štiti zdravlje fetusa, jača imunitet te pomlađuje organizam.

Korištenje amarantha

Zrna amarantha možete peći na vrućoj tavi poput kokica, te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate i deserte. Moguće ga je pripremiti kao kašu, zajedno sa vodom u omjeru jedan prema tri. Ukoliko želite kombinovati amaranth sa drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama, najprije ga prepržite na maslacu ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri. Amaranth ili njegovo brašno možete koristiti kao mješavinu s brašnom pšenice za izradu kruha i kolača.